Doktorsjouren Nordic AB

Sverigedemokraterna säger sig ha ambitionen att bli Sveriges nästa ”sjukvårdsparti”. Vi ska ha en sjukvård som är tillgänglig och som kan erbjuda de senaste kunskaperna, de bästa behandlingsmetoderna, den senaste tekniken och läkemedel som fungerar väl.

Den svenska hälso- och sjukvården ska hålla en hög internationell kvalitet, anser partiet. Men där är vi inte idag, trots våra höga skatter, menar de.

Av den anledningen föreslår Sverigedemokraterna flera ambitiösa satsningar.

 

Korta vårdköerna

Sverige har numera Europas längsta vårdköer, menar Sverigedemokraterna, och många patienter måste vänta längre än vårdgarantins 90 dagar. Därför vill de säkra tillgängligheten över hela landet och inom hela verksamheten.

En god tillgänglighet är viktig bland annat för att befolkningen ska ha gott förtroende för sjukvården. Därför kan vi inte ha så stor variation i tillgänglighet som vi har idag mellan olika landsting och regioner, menar de. Det skapar bara orättvisor.

 

Patienträttsgarantin

Sverigedemokraterna vill införa en patienträttsgaranti, vilket innebär att patienter ska kunna välja fritt mellan vårdgivare inom vården. Dessutom ska de ha rätt att utredas inom vårdgarantins tidsfrist.

Skulle landstinget i ens hemstad inte klara av detta ska alternativ ordnas hos andra vårdgivare. I vissa, extrema undantagsfall, där patienten inte kan få den vård hen behöver i Sverige, anser partiet att vederbörande ska ha rätt till vård utomlands, utan extra kostnad.

Målsättningen är en månadsvårdgaranti, dvs. att patienter ska få vård inom 30 dagar. Vid allvarliga diagnoser, såsom cancer och hjärt- och kärlsjukdomar ska 14 dagar gälla.

 

Kontinuitet genom patientansvariga läkare

En annan viktig sak för Sverigedemokraterna är att alla ska ha rätt till att få träffa en och samma läkare, en så kallad patientansvarig läkare.

Detta skulle stärka kontinuiteten och leda till en förbättrad vård, eftersom läkaren känner till patientens sjukdomshistoria och behov. Det skulle även öka förtroendet för såväl läkare som hela sjukvårdssystemet, menar de.

5 snabba om Sverigedemokraterna:

  • öka tillgängligheten och korta vårdköerna
     
  • ge fler sjuksköterskor möjligheten att vidareutbilda sig 
    till specialistsjuksköterska med full lön

     
  • höja statusen för undersköterskeyrket genom att
    göra det till en legitimerad yrkesgrupp

     
  • utöka rätten till flexibla arbetstider inom vården för att 
    bättre möta personalens personliga behov

     
  • skippa karensdagen för sjukvårdspersonal
     


                                                               

Att förebygga psykisk ohälsa

Ett annat problemområde är den växande psykiska ohälsan i samhället, menar Sverigedemokraterna, som vill se förebyggande insatser och behandlingsmetoder som är så pass effektiva att de bidrar till god livskvalitet för patienter och anhöriga.

Detta är särskilt viktigt inom barn- och ungdomspsykiatrin, så att man tidigt kan hjälpa personer med problem. Tidiga och effektiva insatser mot psykisk ohälsa är det partiet vill satsa på i grunden.

 

God kompetensförsörjning inom sjukvården

Förstahandsansökningarna till vård- och omsorgsprogrammen har minskat radikalt de senaste årtiondena, vilket Sverigedemokraterna vill råda bot på. Genom att ge statliga bidrag, när och där det behövs, till landstingen kan dessa bli attraktivare som arbetsgivare bland annat genom höjda löner och bättre arbetsvillkor.

Partiet vill också höja statusen för samtliga yrkeskategorier från undersköterska till specialistsjuksköterska genom att de respektive utbildningarna ger en yrkeslegitimation.

 

Anställ vårdservicepersonal

Sverigedemokraterna har planer på att skapa en optimal vårdkedja, där en särskild vårdservicepersonal ska serva och avlasta undersköterskorna, som i sin tur avlastar sjuksköterskorna, som sedan avlastar läkarna.

Partiet vill även se vårdnära administratörer ta över mycket av den journaldokumentation och administration som läkarna och sjuksköterskorna gör.

Det hela handlar om att rätt kompetens hamnar där den behövs som mest och på så vis frigöra tid för patientarbete.

 

Skarpa tillståndskrav för privata aktörer

Per Ramhorn*, Sverigedemokraternas hälso- och sjukvårdspolitiska talesperson, som Doktorsjouren har varit i kontakt med, menar att SD är öppen för fler aktörer inom sjukvården, men att det kommer med höga krav:

Vi vill införa tydliga och välavvägda krav men dessa måste givetvis gälla lika för alla verksamheter – oavsett driftsform – vare sig det rör sig om en kommun, ett aktiebolag, en stiftelse, ett kooperativ eller en förening, samt dessutom gälla lika över hela riket.

Vad gäller bemanningsläkare och vad som skulle hända med sjukvården i landet om de inte fanns, menar Ramhorn:

När det är brist på läkarkompetens inom något område fyller bemanningsläkarna en funktion så att t.ex. operationer inte behöver ställas in.



 

* Per Ramhorn, är bl.a. hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson och vice gruppledare för Sverigedemokraterna

Relaterade Artiklar