Doktorsjouren Nordic AB

Kristdemokraterna vill att alla ska ha rätt till vård på lika villkor. Genom strukturella reformer inom sjukvården vill man förbättra kvaliteten, skapa mer patienttid för läkarna, bättre service, tillgänglighet och fler sjukhussängar.

Kristdemokraterna poängterar att man ska kunna lita på vården. Gammal som ung. Och de pratar inte bara om sjukvård, utan även om förebyggande folkhälsa.

Bland annat vill de utveckla elevhälsan så att den ingår i den övriga sjukvården. Man vill också att den enskilde i större utsträckning ska kunna få hjälp att leva ett hälsosammare liv, genom att uppmuntras att bland annat äta bättre och träna mer.

 

Skärpt vårdgaranti

Vårdcentralerna och husläkarna är sjukvårdens första led och ska finnas nära till hands för patienterna, som själva ska få välja till vilken mottagning de vill gå.

Men skulle man av någon anledning inte vilja eller kunna välja själv är den kommunala omsorgen och lokala vårdcentralen skyldig att ge invånarna den omsorg de behöver.

Man ska som sjuk kunna få träffa en läkare eller sjuksköterska inom 24 timmar, menar Kristdemokraterna. Därför vill de att vårdcentraler och jourläkarmottagningar ska ha kvälls- och helgöppet.

Detta gör också att köerna på akutmottagningarna kortas av, eftersom belastningen på dem skulle minska.

Kristdemokraterna vill utöver detta ha en tidsgräns på max 120 dagar för hela vårdkedjan, dvs. från första kontakten, specialistbedömning, provtagning m.m. till genomförd åtgärd, inklusive operation.

 

Vårdserviceteam

För att bättre bemöta problemen inom vården vill Kristdemokraterna införa vad de kallar ”vårdserviceteam”, som ska avlasta den övriga vårdpersonalen.

Vårdserviceteamen ska utföra de arbetsuppgifter som inte kräver lång vårdutbildning och på det sättet ge både läkare och sjuksköterskor mer tid att ägna sig åt att träffa patienter och utföra de sysslor de är utbildade för.

 

Korta köer till BUP

Kristdemokraterna vill omprioritera psykisk funktionsnedsättning och psykiska sjukdomar, så att dessa får lika hög prioritet som kroppsliga sjukdomar inom sjukvården.

Dessutom vill de korta väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

 

5 snabba om Kristdemokraterna:

  • alla ska ha rätt till vård på lika villkor
  • kvälls- och helgöppna vårdmottagningar
  • vårdserviceteam ska införas för att avlasta läkare och sjuksköterskor
  • en tidsgräns på max 120 dagar ska införas för hela vårdkedjan, 
    dvs från första kontakten, bedömning, provtagning m.m till
    genomförd åtgärd, även operation
  • återinföra fasta patientansvariga läkare


 

Öka det privata ägandet

Kristdemokraterna välkomnar många olika aktörer, privata, kooperativa eller ideella vårdgivare, som komplement till den kommunala verksamheten. Man vill minska statens företagande på marknader som är konkurrensutsatta, men staten ska ha det slutgiltiga ansvaret för verksamheter som verkar inom välfärden.

Sverige ska ha en solidariskt finansierad och jämlik hälso- och sjukvård, anser Kristdemokraterna. Kvalitet, tillgänglighet och värdighet bör vara vårdens kännetecken.

 

Kapa vårdköerna

Liksom sina kollegor i Alliansen, Centern, Liberalerna och Moderaterna, vill Kristdemokraterna återinföra ”kömiljarden”. På det sättet hoppas man få bukt med långa sjukskrivningar som skett i onödan, och lindra lidandet för människor vars sjukdomar förvärrats på grund av för långa vårdköer.

Ebba Busch Thor säger i ett tal, angående cancersjuka som hinner dö innan de får vård, att: ”… det inte är siffror vi kristdemokrater bråkar om. Det är människor vi kämpar för.”

 

Frihet under ansvar för privata aktörer

Doktorsjouren har varit i kontakt med Tove Fridman*, kommittéhandläggare vid Kristdemokraternas riksdagskansli. Hon menar att:

För patientens bästa måste vi sträva efter rätten till en fast läkarkontakt.

Partiet vill skapa attraktiva arbetsmiljöer inom sjukvården så att fler läkare och annan vårdpersonal stannar kvar längre på en arbetsplats.

Det är balans de vill ha. Fler aktörer inom välfärden å ena sidan – och å andra sidan patientansvariga läkare och annan vårdpersonal som väljer att jobba på ett och samma ställe länge, så att god kontinuitet kan uppnås.

Fridman berättar att Kristdemokraterna vill att staten tar över ansvaret för sjukvården.

Med en tydligare nationell styrning och planering av behovet av vårdpersonal, ges bättre förutsättning att säkra kompetensförsörjningen i hela landet och skapa en mer jämlik vård.

Kanske kan man kalla balansen de är ute efter för frihet under ansvar. För Fridman pekar på problemen med dagens system:

Vi har idag för låg andel allmänläkare vilket leder till en bristsituation på flera vårdcentraler. Inte minst i glesbygd.

Men det är också denna bristsituation som möjliggör för privata aktörer att axla en del av ansvaret att hjälpa människor i nöd.


 

* Tove Fridman är kommittéhandläggare, Kristdemokraternas riksdagskansli

Relaterade Artiklar