Doktorsjouren Nordic AB

Miljöpartiet vill att den som söker vård ska få rätt hjälp i rätt tid. Det förutsätter bland annat korta vårdköer, bättre kvalitet och en vård med god tillgänglighet.

Hälsan måste sättas i centrum och klyftorna i folkhälsan minskas, anser de. Idag är det stor skillnad på hur vi mår, beroende på hur mycket vi tjänar. Höginkomsttagare mår i allmänhet bättre än låginkomsttagare. Så vill Miljöpartiet inte ha det.

Deras lösning är en ny folkhälsolag, som skulle ge ett mer socialt samhälle och bättre livsmiljö för alla. Det uppnår man genom att minska de skadliga partiklarna i luften, förbjuda miljögifter och förbjuda transfetter i mat.

Enligt Miljöpartiet bör alla politiska beslut i någon mån handla om att förbättra folkhälsan.

 

Korta vårdköer

Högt upp på partiets lista står vårdköerna. De måste minskas så det inte spelar någon roll var man bor. Oavsett geografiskt läge ska man ha tillgång till bra vård utan långa köer.

Miljöpartiet pratar därför om att bygga ut den nära vården, samt att utveckla möjligheterna till digitala vårdbesök.

 

Digitaliserad vård

Genom en mer digitaliserad vård kan tillgängligheten bli bättre. Det blir också möjligt att få en mer nära vård, som tillgodoser patientens specifika behov.

Ökad frihet, valfrihet och ökat deltagande, allt det kan tekniken bidra med, menar Miljöpartiet.

Men det är viktigt att patienternas integritet skyddas. Trots allt, alla ska få lika bra vård, till och med de som inte har tillgång till digitala medier.

 

Minska den psykiska ohälsan

Miljöpartiet är också angeläget om att bryta trenden med den ökade psykiska ohälsan bland barn och ungdomar. Därför vill de införa en köfri barn- och ungdomspsykiatri. Samtidigt bör samhällsbygget i stort leda till att vi minskar behovet av den.

Förutom att öka resurserna till elevhälsan och få vården, socialtjänsten och skolan att bättre samarbeta, vill Miljöpartiet även utöka det psykosociala utbudet på vårdcentralerna. På så sätt är man bättre rustade att ta itu med psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar.

 

Mer resurser till primärvården

Miljöpartiet vill häva landstingens stora beroende av inhyrd personal. De vill att pengarna som nu går till bemanningspersonal istället ska gå till att anställa fler inom primärvården och att korta köerna till bland annat cancervården.

Miljöpartiet eftersträvar bra arbetsvillkor inom vården och den som vill utveckla sin kompetens ska också få lättare att göra det.

5 snabba om Miljöpartiet:

  • hälso- och sjukvården ska inte bara behandla
    symptomen, utan ha en helhetssyn på människan

     
  • utbilda fler läkare och specialistsjuksköterskor
     
  • stoppa den ökande psykiska ohälsan
     
  • digitalisera vården mer
     
  • inga vinster i välfärden, utan eventuellt överskott
    ska återinvesteras i verksamheten

                                                            

 

Vinsterna stannar i välfärden

Miljöpartiet anser att kortsiktiga vinstintressen inte bör styra välfärden. Den är för viktig för det. Istället vill de att skattepengarna som går till välfärden också stannar i välfärden och eventuellt överskott ska hjälpa till att vidareutveckla och bygga upp verksamheten.

Idéburna aktörer ska däremot få lättare att verka inom vård och omsorg.

 

Olika aktörer på marknaden

Doktorsjouren har pratat med Mats Pertoft*, politiskt sakkunnig i Miljöpartiet. Han menar att:

Dom privata aktörerna har en viktig roll att fylla inom vården. Vi tror på en variation av aktörer på marknaden och framförallt idéburna organisationer, socialt arbetsintegrerade företag och icke vinstdrivande verksamheter i traditionell mening.

Miljöpartiet står dock fast vid en statlig styrning av välfärden, vilket Pertoft också är inne på:

Marknaden kommer aldrig att helt själv kunna styra vården eftersom då skulle stora delar av glesbygden stå utan vård.

På frågan om vilka incitament som skulle behövas för att få en bemanningsläkare att arbeta på mindre orter, svarar Pertoft:

Miljöpartiet har föreslagit ett glesbygdsavdrag med högre grundavdrag för de som bor och arbetar i glesbygdskommun samt lägre arbetsgivaravgifter.

Pertoft poängterar att Sverige är beroende av bemanningspersonal idag. Därför anser Miljöpartiet att det behövs fler anställda inom vården. Framför allt måste kvinnodominerade yrken, säger han, få en bättre arbetsmiljö så att fler personer orkar arbeta hela arbetslivet.

Han tillägger avslutningsvis:

Det ska gå att bo och verka i hela landet med bibehållen service och livskvalitet, detta gäller naturligtvis även vårdpersonal.






 

* Mats Pertoft är politiskt sakkunnig i Miljöpartiet

Relaterade Artiklar