Blog Main Image
Author Image
Posted By
Jessica
Publish Date
Date
September 16, 2024

När solens timmar blir färre och klockan ställs om till vintertid, drabbas många svenskar av höstångest, eller ”mörkersjuka”. Denna årstidsrelaterade nedstämdhet kan vara utmanande, särskilt med den ljusbrist vi upplever under hösten och vintern. Här är fem sätt att bota din höstångest:

  1. Vitaminer: Ät en varierad och vitaminrik kost. Berika din diet med D-vitamin, som är lätt att hitta på apotek. Detta kan hjälpa till att motverka brist på solljus och boosta ditt humör.
  2. Motionera: Det kan vara svårt att motivera sig till träning, men att göra det tillsammans med andra kan vara mer uppmuntrande. Prova gruppträning eller simning för att stimulera sinnena och njuta av ett annat klimat i bastun efteråt.
  3. Fånga dagsljuset: Ta en snabb promenad på lunchen för att få en dos dagsljus. Även 15 minuter kan göra skillnad och hjälpa till att reglera din dygnsrytm.
  4. Satsa på mysfaktorn hemma: Skapa en trivsam miljö där du tycker om att vara inne. Köp nya ljus, soffkuddar, och unna dig att dricka te, äta din favoritchoklad och läsa en bok du missade under sommaren.
  5. Hitta på saker: Planera in aktiviteter och små glädjeämnen i vardagen. Att ha något att se fram emot, vare sig det är ett nytt avsnitt av favoritserien eller en promenad med en vän, kan lyfta ditt humör.

Visste du att 5-8% av Sveriges befolkning kan drabbas av årstidsdepression, där symtom inkluderar koncentrationssvårigheter och social isolering? Denna trötthet orsakas ofta av att melatonin, ett hormon som reglerar sömn, blir obalanserat på grund av brist på dagsljus.

För mer information och fler tips om hur du kan må bättre under hösten, besök vår hemsida.

Our Blog

Read Our Latest Blog

Blog Thumbnail

Doktorsjouren: ISO-certifiering som Garant för Kvalitet och Miljömedvetenhet

Doktorsjouren är ISO-certifierade inom både kvalitet (9001) och miljö (14001), vilket säkerställer hög standard och hållbarhet i deras verksamhet. Genom årliga revisioner förbättrar de ständigt sina processer för att leverera pålitlig vårdpersonal och bidra till ett hållbart samhälle.

Read More
Blog Thumbnail

En Passion för Människor och Kvalitet på Doktorsjouren

Kort beskrivning: Rebecca Klarström berättar om sin passion för att bygga relationer och säkerställa hög kvalitet i vårdbemanningen. Med en bakgrund av att arbeta med människor i olika branscher är Rebecca nu stolt över att leda ett team som levererar kompetenta och kvalitetssäkrade läkare.

Read More