Moderaterna och sjukvården

Inför valet 2018
Doktorsjouren Nordic AB

Moderaterna har ett motto, som man kan läsa som en slogan, på sin hemsida:

Svensk vård ska ställa patienten i centrum, inte i väntrum.

Mycket av Moderaternas sjukvårdspolitik verkar vara en reaktion på vad de anser är den rödgröna regeringens misslyckanden vad gäller de ökande kötiderna inom vården.

Tillsammans med de andra Allianspartierna tänker Moderaterna prioritera att korta vårdköerna. Ingen ska behöva vänta på vård längre än vad som är absolut nödvändigt, menar de.

För att få bukt med detta och andra problem inom vården föreslår Moderaterna flera olika reformer inom hälso- och sjukvården.

 

”Kömiljarden” kortar köerna

Vi nämnde redan tidigare i våra inlägg om Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna att Alliansen vill återinföra den ”kömiljard” som de lanserade under sin regeringsperiod.

Men de har dragit lärdomar från den tiden och har nu uppdaterat den.

Vårdkedjan för de äldre som är mest sjuka ska stärkas, dessutom vill man korta ner väntetiderna för människor med psykisk ohälsa, framför allt för barn och ungdomar.

 

Den psykiska ohälsan

Förutom att få ner väntetiderna för personer med psykisk ohälsa vill Moderaterna dubbla anslagen till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, NASP.

Dessutom anser Moderaterna att det behövs en nationell strategi för att minska den psykiska ohälsan. Förebyggande insatser krävs och samarbetet mellan exempelvis psykiatrin, skolhälsovården och socialtjänsten måste bli tightare.

 

Samordning mellan olika vårdinstanser

Vårdkedjan mellan mödravård, förlossningsvård och eftervård måste också bli bättre, anser Moderaterna. Ingen ska behöva känna sig otrygg eller osäker i mötet med någon av dessa instanser.

En viktig del i detta är att alla själva ska få välja vårdgivare. Att förlossningsvården finns inom rimliga reseavstånd är också väsentligt.

Enligt partiet har de flesta landsting och regioner brist på barnmorskor, så det behövs fler såna också. Satsningen man föreslår är att utöka de nuvarande 300 utbildade barnmorskorna per år till 450 per år.


5 snabba om Moderaterna:

  • patienten i centrum, inte i väntrum 
     
  • stärka vårdkedjan mellan mödravård, förlossningsvård och
    eftervård

     
  • utbilda fler barnmorskor, och ge sjuksköterskor lön för att 
    vidareutbilda sig

     
  • uppmuntra nya idéer
     
  • fler aktörer inom svensk sjukvård


                                                     

 

”Våld mot alarmeringstjänstpersonal”

Ett ökande samhällsproblem är kriminellas hot och våld mot sjukvårdspersonal. Moderaterna föreslår därför en ny lag – våld mot alarmeringstjänstpersonal – för att skydda samtlig personal inom sjukvården.

Utsätter man sjukvården – eller andra viktiga samhällsfunktioner – för hot, våld eller skadegörelse ska man få fängelsestraff.

 

Den svenska välfärdsmodellen

Moderaterna vill värna den svenska modellen, det vill säga välfärd som är gemensamt finansierad och som varje medborgare har rätt till, och inom vilken många olika aktörer får verka.

Men välfärden behöver utvecklas, menar Moderaterna, som vill se nationella kvalitetskrav för de olika välfärdsverksamheterna. Det ska dessutom finnas en vinstbegränsning på verksamheter som under en längre tid inte nått de kvalitetsmål som fastslagits och inte vidtagit de nödvändiga åtgärder som krävs för att förbättra sig. Men något vinsttak? Nej.

Man ska få verka fritt så länge man uppfyller alla regler och krav.

 

Mångfald av aktörer

Doktorsjouren har varit i kontakt med Josefin Dahlerus*, politiskt sakkunnig för Moderaterna, som vidareutvecklar det ovan:

Vården behöver en mångfald av utförare som kan konkurrera bl.a. kring kvalitet och tillgänglighet. Alla ska kunna välja vård utifrån sina förutsättningar och behov, även specialistvård.

Samtidigt behövs bättre arbetsvillkor och rimligare arbetsmiljöer för personalen i vården. Men faktum kvarstår: vissa regioner har svårare att locka till sig läkare och annan vårdpersonal än andra.

Därför anser Moderaterna att tillfälliga lösningar med högre ersättning och andra förmåner kan behöva användas. Strävan ska emellertid vara kontinuitet i bemanning, poängterar Dahlerus, inte minst vården av de mest sjuka.

Avslutningsvis säger hon:

Det är ett faktum att vissa landsting/regioner skulle få svårt att upprätthålla fungerande vårdverksamhet om bemanningsläkare och bemanningssjuksköterskor inte är beredda att under perioder arbeta på vitt skilda geografiska platser.


 

* Josefin Dahlerus är politiskt sakkunnig, Moderaternas riksdagskansli

Relaterade Artiklar